Temperaturni fras – šta je to i zašto dolazi do njega?

Šta je temperaturni fras? Nesvest, u koju dete padne kada temperatura raste. Ta pojava je sasvim bezopasna, ako traje manje od 3 minuta i dolazi u obzir do 6 godine starosti deteta. Kako sprečiti? Hladiti, hladiti, hladiti...ne smemo dozvoliti, da detetu prebrzo raste temperatura, Postoji bezbroj načina, starinskih i modernih, pa i farmakoloških.

 

 

Moje iskustvo sa temperaturnim frasom se desilio u 10. mesecu starosti bebe. Do tada sam nekoliko stvari već pročitala na tu temu i moram da kažem, da bih se svaki put zagrcnula pri samoj pomisli na fras. Kada se desilo, to je bio za mene veliki šok- nesvest, grč, pogled na gore - stravično. Kada jednom prođeš sve to, nekako se sa svom tom preventivom to prestane dešavati. Postanemo jači i rešavamo stvari rutinski. Ako je to jedina loša stvar, odmah potpisujem. Sve to se preživi i sasvim je bezopasno. Kod dece, tih malih lončiča, koji brzo uvre i brzo se ohlade, to predstavlja jednu malu prepreku, koja u celom odrastanju ne predstavlja neke velike muke.

Moje iskustvo je takvo, da visina temperature nije toliko značajna, već je bitna brzina rasta temperature. Obično bi došlo do toga, kad je visoka temperatura bila prisutna već koji dan. Dete je bilo uveliko izmoreno i kada je nisam hladila. Događalo se, da je temperatura bila oko 38ºC, ali je brzo rasla. Na primer iz 37 ºC u 39 ºC. Kada je temperatura vrlo uporna, kada je teško skidamo i kada brzo raste nazad, hemija ne pomaže puno. Tada dete obično ima ledene ruke i noge, plava usta, trese se. Tada bi se dete najradije pokrivalo, ali je dobro , da ga već tada hladite, otkrijete, pa bar uvijate u hladne krpe ili stavite pod tuš (radi ublažavanja šoka, tuširajte se sa detetom).

Zbog jednog malo dužeg frasa, jednom sam bila hospitalizovana sa bebom 7 dana i za to vreme sam puno pričala sa neurolozima, doktorima i sestrama o tome, bila sam jako zabrinuuta. Kad čitaš, svakojake stvari pročitaš i mogu da te uhvate strah i panika. Tako je i mene uhvatila panika, zbog raznih priča o epilepsiji, oboljenja mozga i svih tih nekih ružnih scenarija. Moja 10-omesečna beba je bila u nesvesti 45 minuta, oživljavali su je 20 minuta u bolnici i to je bio neki jak oblik frasa. Da ne pričam kakve su sve bile prognoze....na kraju sve odlično i super. Posle svih testiranja snimanja, pregleda, polako sam došla do toga, da ni lekari u slučaju male dece obično nisu baš istog mišljenja, a nisu baš ni sigurni.Zbog toga se ponekad mi roditelji ljutimo na njih i dobijemo osećaj da su grubi i bezobrazni. Deca prežive obično nekoliko »čudnih« bolesti, dobiju stravične prognoze, pa posle ništa, sve u redu, hvala Bogu.

Ima više vrsta frasova, kod dece to može da izgleda kao neki grč ili samo nesvest, može pomodreti... različito, a nijedna slika nije baš lepa.

Ako dođe do frasa, to može strašno da izmori dete, to je normalno. Malo dete izmori već sama temperatura, pa je sasvim normalno, da posle takvog frasa dete izgubi mnogo energije i nazaduje sa razvojem. To nije problem, jer takve gubitke mala deca brzo nadoknade.

Nemojte puno da paničite, deca to dobro osećaju. Vrlo je važno, da ste uz njih, pozitivni i, koliko možete, zadovoljni i mirni. Pokušajte da obraćate pažnju na neke vesele trenutke, i kako i šta će se dešavati kad ozdravi; pravite slike i priču o virusu...i tome kako ih ubijamo u telu, napravite malu igru od svega. Mislim, da su još uvek mamim zagrljaj i pozitivna energija najbolji lek.

 

 

Komentari

marija potic, 13.10.2014.

Drage moje moja starija cerka Elena je imala 4 puta deciji fras .prvi je bio sa 9 meseci ,drugi sa 2 godine ,treci sa 3 a cetvrti danas oko 7 sati ,svaki put je imala temperaturu do 38 i preko 38 traje oko 5 minuta ,pogled na gore trese se i nezna za sebe nekih 5 minuta .....prosle godine smo bili na deciju kliniku u beogradu i kada smo usli kod nekog neurologa dimitrija nikolica nije je ni pregledao niti nam je rekao da uradimo eg glave nista samo nam je rekao da je to normalo sve dok ima temeraturu i dok ima neku upalu i da bi to trebalo da nestane do 5 godine...medjutim moja cerka sad u decembru puni 5 godina a jutros je imala fras !do koliko godina treba paziti na dete i da li postoji pogucnos da nedaj boze ovo preraste u epilepsiju ?hvala u napred

natasa djurkic, 06.09.2012.

evo ljiljana da ti odgovorim na pitanje.moja beba na tačno punih 9 meseci je doživeo fras!proslavili smo prvom sinu 6 rođendan i ti tu noć nedelja na ponedeljak 23.07.2012.ujtru smo otišli kod dr,kako je i trebalo na sistema.u savetovalište.tamo su mu izmerili 39.7c bio je prevruć bilo je i toplo vreme još i podne,dali su mu panadol koji sam imala kod sebe i povratio ga je pa još i proliv sve nas je snašlo kod dr.dala mu je orosal i probiotik,sve kako je rekla sam mu i davala.kad je došlo vreme za večeru 18:30h sedeo je u stolici smejao se kad je odjednom počeo da se grči,pomodreo skroz omlitavio!ja sam mislila da je gotov umro,ne diše ne mrda!muža sam brzo viknula i dotrčao je davao mu veštačko,okretao ga mislio je da sam ga udavila hranom!!brzo smo seli u auto ja sam bosa izletela sa njim na rukama seli u auto i u dom zdravlja,sva sreća pa nam je dom z.jedna nas ulica deli nije disao 3min.za mene je to bio ŠOK!dali su mu odma diazepan rektiolu g guzu i polako je dolazio sebi,ali ja ne!čekali smo hitnu pomoć da dođe i odma nas odvezli u dečiju bolnicu.tamo smo bili 14 dana,radili mu ct i eeg glave.sve je ok sa nalazima,hteli su i da mu vade likvur iz kičme ali su konstatovali da je suviše mali.moj sin se baš izborio em što je prevremeno rođen,em što sam sa njim ležala mesec dana na patologiji održavala ga u stomaku,pa sad još i fras.kad sklopim oči taj prizor mi se opet ponekad pojavi,za mene je to nešto najstarašnije da vidite svoje dete takvo.

ivana, 02.07.2012.

@svetlana za ishranu mozga je jako dobra bundeva,skuvati i ispasirati,moze se malo zasladiti,deca je vole. ja sam davala svojoj deci od kada su bili bebe. inace moja deca retko imaju temperaturu,ali sin kada je dobije ume da bude vrlo uporna..rashladjivanje tusiranjem i paracetamol,ja tako radim. do nedavno sam umela i da ga masiram alkoholom,ali su me upozorili da se preko koze apsorbuje od tada sam odustala od te prakse

snežana, 18.06.2012.

Mihaela, meni su doktori rekli, da je to vezano na razvoj mozga deteta. Ngde do 6 godine. Moja ćerka je imala dva puta. Jednom u 11 mesecu i drugi put u 1,5 godine. Sada ima 6 godina i nadam se, da se to neće više ponoviti.

Draga Ljiljana, baš mi je žao, kada pročitam takve stvari. Moje ćerka je prvi put imala sličan slučaj i oživljavali su je 45 minuta na pediatriji. Bile smo u bolnici 8 dana i napravili su sve moguće testove. Posle toga je bila praćena sa strane neurologa još dve godine i nema nikakve posledice. Jedina stvar, što sam naučila je ta, da se mora dete, koje je sklono naglom porastu temperature (plave usne, mermerna koža,...), odmah i kontinuirano mehansko hladiti. Tuširanjem, ovijanjem u hladne, mokre pelene, kupanje u hladnoj vodi. I to bez obzira na to, kako kruto to izgleda. Od toga događaja smo uve tako radili i samo jednom se ponovilo, kada je nismo hladili. Na kratko,cca 0,5 min. Obično deca, koja imaju takvu tempreraturu, koja brzo raste i teško se skida, telo isto odreagira na svaki virus. Male bebe su veoma otporne na takve stvari i sigurno će na kraju biti sve dobro. Još nešto, meni osobno je rekao brat moga dede, koji je veoma poznat doktor za tropske bolesti, da deca mogu izdržati duga razdobla kome, bez kiseonika i ostala granična stanja, bez ikakvih posledica. Što je dete manje, to više može da izdrži. 

mihaela pasku, 18.06.2012.

zanima me do koliko tacno godina dete moze da dobije fras moj sin je imo dva puta

ljiljana topic, 18.06.2012.

Susjeda mi ima djete staro 7 mjeseci i trenutno je u bolnici, kažu da je doživjela fras. Kada me je jučer poslijepodne dozvala da joj je dijete poplavilo pomislila sam da je nešto progutala, djete je bilo lagano plavo po usnama i stvarno nekako prozirna plava boja kože. S obzirom da se već danima (2-3 dana) pati s visokom temperaturom i ona i beba su umorne. Inače to je veselo i stalno nasmijano dijete. U jednom trenutku smo je stavile da sjedne u kut kreveta oči su joj se zacrvenijele a tijelo u jednom grču još više poplavilo (nije plakala). Odjurila je s djetetom kod liječnika. Trenutno se nalazi na pedijatriji na intenzivnoj njezi. Da je to netko doživio i zašto? Podjelite svoja iskustva s nama. Hvala

snežana, 13.06.2012.

moje dete je dva puta bilo u nesvesti. prvi put je bio takozvani epileptički status, trajalo je 45 minuta, sledovalo je analiziranje u bolnici, slikanje glave,.... Drugi put je trajalo munut. Moj problem je bio pregrevanje deteta. od tada sam je svlačila i hladila, zati i nija došlo do toga. Moj savet - mehansko skidanje temperature već u fazi rasta same temperature. izgleda stravično ali pomaže.

svetlana ristic, 08.06.2012.

Moje dete je pet puta bilo u nesvesti zbog frasa i dva puta smo lezali u bolnici zbog toga.Snimali smo glavu dva puta i oba puta sve je bilo normalno,u redu-znaci nema nikakve terapije,samo nuzni Diazepam.Maltene na svaku temperaturu dete reaguje prevrtanjem ociju i grcenjem ruku.Temperatura se razraste u sekundi. Inace je ,dok nije bolesna,sve u redu,izuzetno je bistra i napredna.Kad je vidim u tom stanju,znam da nesto nije u redu. Cula sam da pomaze vitamin B6,za ishranu mozga i za obnavljanje veza u mozgu.

Pošaljite komentar:
Molimo Vas da upišete karaktere sa slike u tekstualno polje sa strane:

captcha