Trudnoća - trideseta nedelja

Šta tvoja beba radi i kako se razvija

Beba je sada dugačka oko 40 centimetara i teška oko kilogram i trista grama. U ovom trenutku okružuje je oko pola litra amniotske tečnosti, ali ta količina će se smanjivati kako bude rasla i zauzimala više mesta u materici. U ovom trenutku vid joj nije mnogo oštar, ali oči i vid joj se i dalje razvijaju. Čak i posle rođenja, beba će držati oči zatvorene dobar deo dana, a kada ih otvori, reagovaće samo na promene svetlosti i razaznavati oblike koji su na samo nekoliko centimetara od njenog lica.


Šta se s tobom događa

Možda ćeš se u s vreme na vreme osećati premoreno, pogotovu ako si imala problema sa spavanjem. Čak izgledaš smotanije nego ikada. To je sve sasvim razumljivo. Ne samo da si mnogo teža nego inače, nego se težina u tvom stomaku koncentriše tako da ti izmešta celo težište. Plus, računaj na hormone koji su opustili tvoje ligamente, pa su ti zglobovi olabavljeni - a i to, naravno, remeti ravnotežu. Širenje ligamenata nije mala stvar - može biti permanentno, pa ćeš morati i da promeniš obuću za broj veću.
Sećaš se onih promena raspoloženja od pre? U kombinaciji neprijatnih simptoma i hormonskih promena to može da se vrati. Opet raspoložnje ide gore dole - stalno. Normalno je da brineš o tome kako će porođaj proći i da li ćeš umeti da budeš dobar roditelj. Ipak, ako ne možeš da se otreseš negativnih osećanja, sete ili osećaja pogubljenosti - konsultuj lekara ili babicu. Moguće je da spadaš u grupu od jedne desetine žena koje se bore sa depresijom tokom trudnoće. Obavesti stručnjake koji vode tvoju trudnoću i ako se često osećaš nervozno i netrpeljivo.

Za ovu nedelju!

Oprema za bebu. Evo dobrog zadatka za prijatelje koji žele da ti pomognu. Krevetci, kolevke, kolica, stolica za hranjenje, bebi alarm, ukrasi iznad kolevke i sve ostale sitnice treba sakupiti. Kasnije za to neće biti ni volje ni vremena, a za neke stvari će biti potrebe. Misli na stvari koje rade na baterije - kupi ih dovoljno da ti uvek budu pune, ili razmisli da kupiš punjive baterije. Bebi alarm je jako korisna stvar, pogotovo ako imate veliki stan ili kuću, to ćeš i sama videti.