Trudnoća - trideset i druga nedelja

Šta tvoja beba radi i kako se razvija

Za sada je tvoja beba teška negde oko 1 kilogram i 700 grama, a duga je cca 42 centimetra - zauzima dosta prostora u tvojoj materici. Ti dobijaš po pola kilograma nedeljno. Od prilike polovina te mase ide tvom detetu. Ono će od toga rasti između 150 i 250 grama tokom svake od sledećih 7 nedelja. To je zato što se njena tkiva i salo popunjavaju da bi se njeno malo telo pripremilo za opstanak u spoljašnjem svetu. Ima već i nokte na rukama i nogama, pravu kosu (ili makar neki upečatljivi pramičak). Koža joj postaje meka i glatka, dok se prirprema da izađe.

Šta se s tobom događa

Tvoje telo se i dalje menja kako bi ispratilo potrebe tvog deteta. Količina krvi koja prolazi kroz tebe uvećala se 40-50% od kad si zatrudnela. Pošto ti materica stalno raste, pritiska dijafragmu i gura stomak - pećiće te srce i teže ćeš disati. Da umanjiš ove neprijatnost spavaj sa dodatnim jastukom i jedi češće i u manjim obrocima.
Ako ranije nisi imala bolove u donjem delu leđa, a sada se javljaju, obavezno se javi lekaru. Ovo može biti znak preranog porođaja. Inače obrati pažnju na znake prepranog porođaja.
Ako stavimo na stranu sve mogućnost za prerani porođaj - bolovi u leđima mogu da budu posledica porasta zapremine materice i hormonskih promena. Širenje materice takođe pomera ukupno težište tvog tela, rasteže i slabi mišiće gornjeg abdomena, što utiče na tvoje držanje i oterećuje kičmu. Hormoni trudnoće olabavljuju zglobove i ligamente koji vezuju tvoje prepone za kičmu. Ovo čini da budeš manje stabilna na nogama dok hodaš, stojiš ili sediš duži vremenski period, ustaješ iz niskih stolica, kade, kao i kada se savijaš ili želiš da podigneš nešto. Gledaj da neko uvek bude uz tebe i smanji ovakve napore na minimum.

Za ovu nedelju!

Spisak pomoćnika. Tvoji prijatelji i porodica će možda želeti da učestvuju i pomognu po nešto pre nego se beba rodi. Kao novoj mami, možda ti bude teško da sve stvari organizuješ, bez obzira što svi žele da pomognu i iskreno se trude. Jednostavno ima previše toga o čemu mora da se misli. Pripremi se već sada:
• Ako neko ponudi pomoć, zapiši ime,
• Možeš da postaviš jednu osobu u koju imaš poverenja, da određuje ko će kada imati priliku da ti pomaže (oko čega god želi i može) kako bi uvek imala po nekog, a ne sve ljude jednog dana pa onda nikog u blizini već sutra,
• Ako bude potrebno da se ide u velike kupovine i nabavke, a to planiraš da nekom drugom prepustiš, svakako napravi spisak stvari koje su ti potrebne i treba da se kupe,
• Ako moraš da izlaziš na kratko organizuj stariju decu i objasni im kako da brinu o bebi, a u slučaju da moraš do lekara ili da se u bolnici zadržiš par dana, seti se komšija ili nekog prijatelja za one sitne stvari (šetanje psa, hrana za ljubimce, bacanje smeća).