Trudnoća - trideset i četvrta nedelja

Šta tvoja beba radi i kako se razvija

Beba se i dalje lepo popunjava i teška je 2 kilograma i oko 150 grama i skoro 46 centimetara je duga. Slojevi sala koje sada gomila pomoćiće da se reguliše telesna temperature. Koža joj već odavno nije providna i jako je nežna. Nervni sistem i pluća nastavljaju da sazrevaju. Ako si brinula o preuranjenom porođaju, sada možeš da odahneš, jer se bebe koje se rode između 34 i 37 nedelje, ako nemaju neki problem sa zdravljem, uglavnom dobro razvijaju. Nekada je samo potrebno da ostanu duže u porodilištu, da bi imale stalnu negu u slučaju nekoliko mogućih zdravstvenih problema koji mogu da se pojave (ali najčešće brzo prođu i bez posledica), ali na duže staze, to su deca zdrava koliko i ona koja su se rodila na vreme.

Šta se s tobom događa

Ove nedelje opet počinje premor, iako sada neće biti tako jak kao u prvom tromesečju. Nema ništa neočekivano u ovim naletima premora, obzirom da si prečesto morala do toaleta da mokriš i po celu noć se okrećeš i nameštaš ne bi li mogla da zaspiš. Sada je već pravo vreme da počneš da čestim leškarenjem i odmorom sakupljaš snagu za dan porođaja (i za dane posle). Ako si dugo sedela ili ležala, nemoj naglo da ustaješ. Krv ti slabije struji u stopalima i nogama, što izaziva privremeno niži krvni pritisak, pa kada ustaješ može da ti se zavrti u glavi.

Za ovu nedelju!

Pripremi se za bolnicu. Tvoj porođaj može da porani ili zakasni par dana, ili da se javi neka komplikacija koja zahteva da provedeš više vremena u bolnici. To nikada ne možeš da očekuješ, tako da umesto da planiraš - misli unapred. Daj makar jednu kopiju ključa tvog stana ili kuće nekom prijatelju ili komšiji za slučaj da ti zatreba nešto iz kuće, a ne budeš mogla da sama dobaviš. Obavesti prijatelje koji su spremni da ti u svakom trenutku pomognu da će ti biti potrebno da:
• Vode brigu o deci,
• Vode stariju decu ili ih vraćaju iz škole ili sa drugih popodnevnih aktivnosti,
• Hrane i šetaju psa ili mačku, zalivaju cveće, preuzimaju poštu,
• Srede tvoje eventualne obaveze na poslu.