Trudnoća - trideset i peta nedelja

Šta tvoja beba radi i kako se razvija

Tvoja beba nema baš puno mesta da se meškolji, sada kad je duga preko 45 centimetara, a teška skoro 2,5 kilograma. Sada će se verovatno manje koprcati, ali broj šutiranja i pomeranja trebalo bi da ostane isti. Bubrezi su već potpuno sazreli, a jetra može da odstranjuje otpad i da sama vari. Najveći deo razvoja se već završio - u nekoliko sledećih nedelja, beba će samo dobijati na težini.

Šta se s tobom događa

Materica, koja je na početku trudnoće bila udobno smeštena u dno karlice, sada dopire do ispod rebara. Da možeš da pogledaš u svoju utrubu videla bi da sada ima jako malo amniotske tečnosti i da beba zauzima najviše prostora. Tvoja materica koja stalno raste pritiska unutrašnje organe, pa zato još uvek patiš od simptomatičnog pečenja oko srca, posledica slabijeg varenja i moraš češće da mokriš. Ako ovih simptoma nema - ti si jedna retka srećnica.
Počni da osmišljaš svoj porođaj. Ko će biti prisutan? Kako ćeš se nositi s bolom (ima par tehnika koje žene koriste, a mogu da pomognu)? O svemu ovome porazgovaraj sa ljudima koji vode tvoju trudnoću. Porođaj je u nekoj meri nepredvidiv, tako da ne očekuješ da će se svaki tvoj plan doslovce ostvariti, ali o nekim stvarima vredi razmišljati ranije.

Za ovu nedelju!

Spremaj hranu za posle porođaja. Ako sama kuvaš u kući, počni da dupliraš sastojke za svaki svoj recept i polovinu stavljaj u zamrzivač. I ti i tvoj dragi bićete verovatno preumorni cele prve nedelje posle porođaja. Biće vam oboma drago da imate nešto lepo i zdravo da pojedete, a da ne morate da se oko toga previše trudite. Ako ne kuvate, pokupite sve adrese dobrih restorana koji raznose hranu - biće vam drago zbog svakog broja telefona koji ste memorisali, pogotovu ako se prijatno iznenadite. Ima svačega što treba probati.