Trudnoća - trideset i šesta nedelja

Šta tvoja beba radi i kako se razvija

Beba i dalje dobija na težini - brzinom od oko 30 grama dnevno. Sada je teška oko 2 kilograma i 700 grama i duga je oko 47 centimetara. Zbacuje polako sve one stare slojeve sa kože koji su je ranije štitili i ispira ih amniotskom tečnošću - kao da se kupa. Sve ove supstance i sekrete, dete guta u vidu tamne mešavine koja se zove mekonium i to će izbaciti kada se prvi put pokaki.
Ako se porodiš krajem ove nedelje, smatra se tvoje dete nije prerano rođeno. Deca rođena između 37 i 42 nedelje došla su "na vreme", dok su ona pre 37 nedelje prevremeno rođena, a ona posle 42 su zakasnile malo. Sada je verovatno u položaju sa glavom na dole u tvom stomaku. Ako nije, lekari će ti predložiti eksterno pomeranje ili neki drugi stručan izraz, što u prevodu znači da će pokušati da od spolja pokušaju da prevare tvoju bebu da se okrene glavom na dole.


Šta se s tobom događa

Sad kad tvoja beba zauzima toliko prostora u tvom stomaku, možda ćeš imati problema da jedeš obroke uobičajene veličine. Manji a češći obroci su lakše svarivi, tako da ti ih toplo savetujem. S druge strane, možda ćeš imati manje teškoća da dišeš i ređe će te peći srce, pošto se dete spušta niže ka tvojoj karlici. Ovaj proces često se dešava nekoliko nedelja pre porođaja ako ti je ovo prvo dete. Ako si se ranije već porađala, ovo se neće dogoditi dok porođaj ne počne. Ako se beba spusti, moguće je da ćeš osetiti veći pritisak na donji deo abdomena, što može znatno da oteža tvoje kretanje ili ga makar učiniti neprijatnijim, a verovatno ćeš morati još češće da mokriš. U slučaju da se spusti baš nisko, osećaćeš veliki pritisak na vaginu i nelagodnost. Neke žene ovo opisuju kao da su morale da nose kuglu za kuglanje između nogu.
Možda si primetila da su one lažne kontrakcije postale češće. Pogledaj ponovo znake da je porođaj blizu sa svojim lekarom i pitaj kada treba da se javiš. Generalno je pravilo ne alarmiraš dok ne budeš imala kontrakcije duge po ceo minut i to u serijama - po jednu na svakih 5 minuta (ako ti nije prvi put onda na 10 min) i dok ti vodenjak ne pukne. To je naravno ako očekuješ da ćeš nositi celih 41 nedelju, ako nema komplikacija i ako ti vodenjak nije prevremeno pukao. Naravno, ti treba da pozoveš čim primetiš da ti je beba manje aktivna (znak za pozvati lekara - ako zabeležiš manje od 10 pokreta na dan) ili kad pomisliš da amniotska tečnost curi ili imaš vaginalno krvarenje, groznicu, velike glavobolje, promene vida ili stalne bolove u abdomenu.
Čak i ako je tvoja trudnoća bez komplikacija ili neprijatnosti o kojima ovde pričamo da su moguće, bolje bi bilo da izbegavaš letenje (ili bilo koji drugi način putovanja na daleko od kuće) za vreme poslednjeg meseca tvoje trudnoće. Imaj u vidu da bukvalno u svakom trenutku možeš da počneš da se porađaš. U stvari, neke avio kompanije neće ni primiti u avion žene koje su na 30 dana od porođaja.

Za ovu nedelju!

Napravi spisak ljudi kojima želiš da javiš i da ih obavestiš da si se porodila. Ovu listu, sa telefonima i i-mejl adresama daj partneru ili nekom prijatelju i zamoli ga da raširi vesti. Ovako ćeš, kada budeš za to spremna, moći samo da okreneš telefon - svi će već znati, pa ćeš moći u detalje s kim ti želiš. Neka na spisku bude makar jedna osoba na poslu. Tako će se i tamo pročuti lepe vesti.