Trudnoća - trideset i deveta nedelja

Šta tvoja beba radi i kako se razvija

Tvoja beba čeka da pozdravi svet! I dalje se stvara podkožno tkivo koje služi da kontroliše telesnu temperaturu posle rođenja. Iako su dečaci obično malo teži od devojčica, tvoja beba ima od prilike 3 kilorama i 200 grama, a duga je oko 51 centimetar (veličine lubenice). Spoljni sloj kože se raspada polako i ispod njega se stvara nova koža.


Šta se s tobom događa

Na svakom nedeljnom pregledu, tvoj lekar će proveriti kako beba raste i u kom je položaju. Možda ćeš imati i interni pregled donjeg dela materice, kako bi utvrdili da li je počeo da se raspada: omekšava, postaje tanji ili se otvara. Bez obzira na test, tvoj ginekolog ne može tačno da predvidi datum kada će tvoja beba izaći. Ako prođeš sračunati datum, lekar koji vodi tvoju trudnoću zakazaće ti češće preglede da bi utvrdili da li je opasno za tebe da se trudnoća nastavi. Ako se ne porodiš sama, postoji mogućnost da tvoji lekari izazovu trudove i porođaj, ako kasni između nedelju i dve. To može da se uradi i ranije, ako ima znakova koji pokazuju da je čekanje rizičnije od brzog porođaja.
Dok čekaš, važno je da nastaviš da pratiš kako se tvoja beba pomera i da odmah javiš lekaru ako primetiš da se umirila (< 10 pokreta na dan). Dete treba da bude aktivno sve do porođaja, tako da primetno smanjivanje njegovog kretanja može da bude znak da postoji neki problem. Naravno, ako pomisliš da ti je vodenjak pukao, odmah uzmi telefon u ruke. Membrana se kida pre početka porođaja u oko 8% slučajeva kada je trudnoća na vreme. Nekada je to velika bujica tečnosti, nekada je količina mala, a curenje sporo. Važno je da ne uspostavljaš sama dijagnoze - pozovi čak iako samo sumnjaš da je curenje počelo. Ako se vodenjak probije, a kontrakcije ne počnu, tvoji lekari će ih indukovati.

Za ovu nedelju!

Dojenje. Ako planiraš da sama dojiš svoje dete, a još nisi nabavila brushalter za to - sada je poslednji tajming za to. Ponesi sa sobom sve stvari koje si pripremila u bolnicu - biće ti prijatnije u njima. Grudi su ti svakako dosta veće nego pre trudnoće, a povećaće se još broj ili dva kada budeš doila. Kad si već u kupovini, nabavi i nešto što možeš da staviš u brushalter da upije svako eventualno curenje. Ako su ti bradavice osetljive, kupi lanolinsku mast. Ono se dobija preradom iz vune, tako da znaš da ga ne uzimaš ako si alergična na vunu.